التهاب دندان چیست؟
التهاب دندان چیست؟

فهرست مطالب

بحث امروز ما در مورد التهاب دندان و نحوه درمان آن می باشد. التهاب دندان یک عفونت باکتریایی است که معمولا با تورم فک همراه است. این التهاب، با ایجاد رسوب و چرک در لثه همراه است. به همین دلیل درد شدیدی ایجاد می کند. التهاب دندان اگر جدی گرفته نشود، می تواند مشکلات جدی ایجاد کند. وقتی التهاب و عفونت به ریشه دندان برسد، باعث چرک و آبسه در کنار لثه می شود.

دلایل مختلفی در ایجاد این التهاب نقش دارند. اگر به طور دقیق و جزئی تر بخواهید با التهاب دندان و نحوه درمان آن آشنا شوید، با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

روش تشخیص التهاب دندان

برای اینکه با التهاب دندان آشنا شوید، اول باید روش تشخیص آن را بدانید. چگونه می توان التهاب دندان را تشخیص داد؟ برخی از علائمی که نشان دهنده التهاب در دندان هستند، عبارتند از:

درد: درد، مهمترین عامل نشان دهنده التهاب است. اگر در ناحیه ای از دهان و دندان دچار درد شدیدی هستید، به احتمال زیاد آن بخش از دهان و دندان تان ملتهب شده است.

تغییر شکل لثه: وقتی لثه ملتهب می شود، رنگ آن تغییر کرده و در حالت شدیدتر دچار خونریزی می شود. خونریزی لثه را دست کم نگیرید. می توانید با مراجعه در ابتدای کار از حاد شدن موضوع جلوگیری کنید.

تب: تب هم می تواند نشانه وجود التهاب در دندان و دهان باشد. تب، عکس العمل طبیعی بدن در مقابل برخی بیماری هاست و بیماری های دهان و دندان هم از این موضوع مستثنی نیستند.

مشکل باز کردن دهان: اگر هنگام بازکردن دهان با درد مواجه می شوید، بعید نیست در دهان یا دندان هایتان، التهاب وجود داشته باشد.

بوی بد دهان: بوی بد دهان هم می تواند از نشانه های عفونت و التهاب دهان و دندان باشد. اگر علی رغم رعایت بهداشت دهان و دندان، باز هم در دهان خود بوی بدی احساس می کنید، التهاب دندان را به عنوان یکی از دلایل این موضوع، مد نظر داشته باشید.

احساس درد هنگام جویدن یا خوردن غذا: گاهی پیش می آید که در حالت عادی دردی را احساس نمی کنید، اما هنگام خوردن غذا یا جویدن با مشکل روبرو می شوید. درد ناشی از جویدن غذا هم می تواند نشانه وجود التهاب دندان باشد. این درد اگر به موقع درمان نشود، در مراحل بعدی عفونت به گوش و گلو سرایت کرده و مشکل را مضاعف می کند.

افزایش حساسیت در برابر تغییر دما: التهاب دهان و دندان حساسیت دندان ها را در مقابل گرما و سرما بیشتر می کند. وقتی دچار التهاب دندان هستید، با کوچکترین تغییر دما در دهان، درد را احساس خواهید کرد.

التهاب دهان و دندان می تواند نشانه های دیگری هم داشته باشد. نشانه هایی از قبیل ضعف عمومی بدن، یا تغییر رنگ دندان ها و برخی نشانه های دیگر، اما رایج ترین علائم نشان دهنده التهاب دهان و دندان مواردی هستند که در فوق ذکر شدند.

دلایل ایجاد التهاب دندان

التهاب دندان و روش های تشخیص آن را گفتیم. به سراغ دلایل ایجاد التهاب در دهان و دندان می رویم. دلایل مختلفی در ایجاد این التهاب نقش دارند که برخی از آن ها عبارتند از:

پوسیدگی دندان: ایجاد التهاب در دندان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. پوسیدگی دندان از جمله آنهاست. به همین دلیل تاکید می شود که به محض شروع پوسیدگی در دندان، برای درمان آن اقدام کنید. اگر پوسیدگی دندان به موقع و به طور کامل درمان نشود، باعث ایجاد التهاب و درد در ناحیه پوسیدگی خواهد شد.

پریودنتیت یا پیروره: پریودنتیت بر اثر تکثیر باکتری ها در دهان به وجود می آید و لثه را ملتهب می کند. این بیماری هم اگر به موقع درمان نشود، باعث التهاب مزمن شده و بافت اطراف دندان را از بین می برد. نتیجه از بین رفتن بافت اطراف دندان، افتادن دندان خواهد بود.

التهاب لثه: تجمع پلاک در خطوط فوقانی و پایینی لثه باعث التهاب دندان می شوند. التهابی که با درد و خونریزی همراه است. این التهاب اگر به موقع درمان نشود، منجر به رسوب دندانی و التهاب دندان خواهد شد.

ضربه دیدن دندان: پیشنهاد می شود در انجام ورزش هایی که احتمال آسیب دهان و دندان وجود دارد، از گارد یا محافظ مخصوص استفاده کنید. وارد آمدن ضربه شدید به دندان می تواند باعث التهاب دندان شود. اگر درد ناشی از ضربه وارده به دندان ها برای بیشتر از چند ساعت و حداکثر یک روز ادامه داشته باشد، حتما به دندانپزشک مراجعه کرده تا از التهاب دندان در آینده جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید: لثه سفید و درمان آن

درمان التهاب دندان

بحث اصلی ما التهاب دندان بود که آن را شرح دادیم. همچنین برخی از دلایل ایجاد و همچنین نحوه تشخیص آن را گفتیم. اکنون نوبت به بررسی نحوه درمان التهاب دندان می رسد. چگونه می توان التهاب دندان را درمان کرد؟

درمان التهاب دندان دو مرحله دارد. مرحله اول آن در صورت عدم حاد شدن موضوع و در مراحل ابتدایی قابل اجراست. اگر این شیوه در کوتاه مدت موجب بهبود شرایط نشود، به ناچار باید وارد مرحله دوم درمانی شوید.

مرحله اول درمان

رعایت بهداشت دهان و دندان: رعایت بهداشت اولین راه برای جلوگیری ازالتهاب دندان است. استفاده از مسواک مناسب، نخ دندان، دهانشویه و مواردی از این قبیل می تواند کمک شایانی در کاهش التهاب دندان داشته باشد.

تغییر رژیم غذایی: می توانید برای مدتی رژیم غذایی خود را تغییر دهید. غذاهای شیرین و همچنین مواد غذایی اسیدی، به ایجاد التهاب دندان و دهان کمک می کنند. همچنین این مواد به شدت برای مینای دندان و استحکام آن مضر می باشند. در صورت استفاده محدود از این مواد هم، شستن فوری دهان و مسواک زدن را فراموش نکنید.

درمان التهاب دندان

دندانپزشک برای درمان التهاب دندان، معمولا اقدام به تجویز آنتی بیوتیک و داروهای ضد التهاب می کنند.

مرحله دوم درمان

مرحله دوم در خصوص درمان التهاب دندان این است که التهاب را به وسیله مراجعه به دندانپزشک درمان کنیم. اگر مراحل فوق برای درمان التهاب دندان پاسخگو نبود، مراجعه به دندانپزشک ضروری است. مراجعه مستمر و منظم به دندانپزشک به تشخیص بیماری و درمان سریعتر آن کمک خواهد کرد. البته برای تسکین موقت درد می توانید از دارو های گیاهی همچون میخک استفاده کنید.

شست و شوی دهان با آب نمک هم در کاهش درد موثر است. با این حال پس از مراجعه به پزشک، در صورتی که این التهاب تازه شروع شده باشد، دندانپزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند. البته تجویز آنتی بیوتیک برای کاهش التهاب خواهد بود و ادامه روش درمانی بسته به نوع تشخیص پزشک در بسیاری از موارد متفاوت است. به طور معمول مصرف آنتی بیوتیک ها سه الی چهار روز طول می کشد. البته ممکن است گاهی در کنار آنتی بیوتیک ها داروهای تسکین دهنده درد و ضد التهابی همچون لیدوکائین و قرص های ضد التهابی وغیر استروئیدی هم تجویز شود.

جرم گیری مرحله بعدی درمان است. اگر آنتی بیوتیک ها باعث درمان نشوند، باید دندان هایتان جرم گیری شوند. جرم گیری باعث از بین رفتن پوسیدگی و در نتیجه بهبود عفونت دندان می شود. البته در شرایط عادی و بدون وجود عفونت هم جرم گیری دندان باید به صورت منظم و سالیانه انجام گیرد. در واقع جرم گیری علاوه بر اینکه یک روش درمانی برای کاهش التهاب به حساب می آید، به نوعی روش خوبی برای جلوگیری از التهاب دندان و دهان هم محسوب می شود.

 

اگر با جرم گیری دندان هم پاسخ لازم برای بهبود التهاب را نگرفتید، دندانپزشکان از راه سوم یعنی عصب کشی ریشه استفاده می کنند. در برخی از موارد، التهاب دندان نه تنها نمی تواند به راحتی درمان شود، بلکه ممکن است بر دندان های دیگر هم تاثیر بگذارد. در این گونه مواقع باید از آخرین راه، یعنی کشیدن دندان فاسد، استفاده کنید. اگر التهاب و پوسیدگی در حدی باشد که نه با آنتی بیوتیک و نه با جرم گیری و عصب کشی درمان نشود، دندانپزشک با کشیدن دندان، التهاب را کاهش خواهد داد.

 

در این گونه موارد پس از کشیدن دندان، می توانید از روشهایی همچون ایمپلنت و پروتز برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده کنید.

 

آخرین مطالب

اهمیت تمیز کردن زبان

اهمیت تمیز کردن زبان

همه ما با تاثیرات خوب رعایت بهداشت و مسواک زدن آشنا هستیم و حداقل روزی یکبار از خمیر دندان استفاده می کنیم. آیا شما عزیزان

ادامه مطلب »
بوی بد دهان

دلایل بوی بد دهان

ممکن است برخی از افراد به علت بوی ناخوشایند دهان خود، از حضور یافتن در اجتماعات و همچنین نزدیک شدن به افراد خودداری نمایند و

ادامه مطلب »
فلور زدگی

فلور زدگی چیست؟

استفاده کردن از فلوراید باعث می شود تا ما دندان های سالم و زیبایی داشته باشیم. با این حال اما استفاده بیش از حد از

ادامه مطلب »
التهاب دندان چیست؟

التهاب دندان چیست؟

بحث امروز ما در مورد التهاب دندان و نحوه درمان آن می باشد. التهاب دندان یک عفونت باکتریایی است که معمولا با تورم فک همراه

ادامه مطلب »
فرم رزو نوبت